Forrás 

Környezetbarát hobbikertészek nagy valószínűséggel már hallottak a rovarszállás vagy darázsgarázs elnevezésű kerti építményről, aminek a fő célja, hogy a beporzókat a kertünkbe csalogassa. Egyre több helyen találkozhatunk ilyennel közterületeken, parkokban, erdei sétautak mentén is. Én pont ma a csömöri Szakicska-ház közösségi tér kertjében bukkantam rá egyre.

Forrás: Harrach Orsolya

A rovarszálló építése egyszerű. Bármilyen keret megfelel, amit feltölthetünk a megfelelő anyagokkal, hogy menedéket kínáljunk a méheknek és egyéb rovaroknak. Érdemes azonban odafigyelni, hogy mit is használunk. Ha túl nagy a hézag a töltelékanyagok, például tobozok, vastagabb ágak között, akkor nem kívánatos lakók, például békák is szállást keresnek benne – aminek a számukra táplálékot jelentő rovarok nem igazán örülnek.

Túl szűk nyílások esetén könnyebben megtelepszenek a paraziták, amelyek szintén veszélyt jelentenek a rovarok számára. Ezért fontos a gondos tervezés.

Forrás  

Gondoljuk át, milyen rovarfajtákat szeretnénk a kertünkbe csalogatni. A csőlakó méhfajták általában kicsit 2-10 mm átmérőjű csöveket kedvelik. A darázsgarázs tájolása legyen dél-keleti vagy deli, legalább egy méterre legyen a földtől, és ne legyenek előtte növények, amelyek akadályozzák a csövekbe való berepülést.

Bár rovarszállót már a legtöbb kertészeti árudában is lehet venni, saját magunk is elkészíthetjük. Bármilyen keret megteszi, amibe beletesszük a töltőanyagokat.

Forrás1, forrás2, forrás3, forrás4

Ha faanyagot használunk, ügyeljünk rá, hogy vegyszerektől mentes, kezeletlen legyen – hívogató a rovarok számára. Használjunk újrahasznosított, természetes anyagokat. Ha lyukakat fúrunk egy fatömbbe, ügyeljünk rá, hogy sima legyen. A jó rovarszálló erős, szilárd hátrésszel és az esőtől védő tetővel rendelkezik.

Hajlamosak vagyunk elfeledkezni róla, de a karbantartás és tisztítás is fontos része a folyamatnak. Nyár végén ki kell tisztogatni a csöveket, el kell távolítani az elhalt anyagokat, hogy megelőzzük a bepenészesedést. Érdemes télire száraz, fedett helyre vinni. Tavasszal aztán ismét kitelepíthetjük. A nád, bambusz és hasonló töltőanyagokat érdemes 2-3 évente frissre cserélni. A régi mehet a komposztba.

Forrás 

A rovarszálló mellett érdemes a kertben lévő növényekkel is gondolni a rovarokra. Hagyjuk meg legalább a kert egy részét vadon, ahol a nektárt és virágport biztosító vadvirágok nőhetnek, és csökkentsük a rovarirtószerek használatát.

A darázsgarázs előnyei:
* Ellensúlyozza a természetes élőhelyek csökkenését.
* A hasznos rovarokat és beporzók jelenléte segíti a kártevők elleni védekezést, és ezzel csökkenti vagy kiküszöböli a rovarirtók használatát.
* Serkenti a kertben a biológiai sokféleséget és az ökológiai egyensúlyt.
* Lehetőséget kínál, hogy megismertessük a gyermekeket a kiegyensúlyozott ökoszisztémák működésével.

Albert Einstein egyszer azt mondta, hogy az emberiség 5 évnél tovább nem fogja túlélni a méhek kipusztulását. Ez nagy igazság. Az élelmiszerek egy harmada a beporzástól függ. De nem csak a méhek számítanak a beporzók közé, hanem különféle bogarak, pillangók, fátyolkák, lótetűk is. A rovarszálló készítésénél ezért érdemes különböző átmérőjű szálláshelyekről gondoskodni.

Forrás1, forrás2

A legegyszerűbb rovarszállót, felnőtt felügyelete mellett, akár nagyobbacska gyerekek is el tudják készíteni. Kell hozzá egy darab fa, amelynek két szembenlévő oldala nagyjából sima, egy fúró, különböző vastagságú hegyekkel, ceruza a tervezéshez és smirgli.

Fektessük le a legalább 10 cm vastag fadarabot egy lapos felületre, és jelöljük be a ceruzával a lyukak helyét. Egyenes sorok helyett választhatunk valami egyszerű alakzatot, kört, szivet, mosolygó arcot is. Jelöljük be a lyukak helyét, ügyeljünk, hogy maradjon 2-3 cm az egyes lyukak között. A lyukak követhetik az alakzat körvonalát, de akár az alakzat belsejét is kitölthetik.

Fúrjunk lyukakat a fába a kijelölt pontoknál. Jó alkalom ez, hogy a gyerek megtanuljon bánni a fúróval. Különböző átmérőjű lyukakat fúrjunk, mivel a különböző rovarok eltérő méretű lakóhelyeket keresnek.

Végül smirglivel csiszoljuk simára a fa felületét.

Forrás 

Érdemes több rovarszállót is készíteni, és különböző környezetben elhelyezni őket. Egyes rovarok a nedvesebb területeket kedvelik, másoknak fontos a bejárat tájolása, és száraz, meleg környezet. Több darázsgarázs esetén a gyerekek számára érdekes élmény figyelni, hogy melyik szálló a legnépszerűbb, melyikbe milyen rovarok, bogarak költöztek.

Jó mulatást, érdekes megfigyeléseket kívánok!

Orsi (blogger)