Ha gyerek van a háznál, de akár játszani szerető felnőtteknek is, nagyon jó ajándék karácsonyra a társasjáték. Összehozza a családot, barátokat, remek szórakozás (ráadásul még akarva-akaratlanul is tanul közben az ember, például türelmet, önfegyelmet, koncentrációképességet…).

Sajnálatos módon manapság a társasjátékok nem tartoznak az olcsó dolgok közé. Viszont nagyon sok ötlet házilag is megvalósítható.

A legegyszerűbb megoldás, ha a táblát egyszerűen egy fehér kemény papírra rajzoljuk, és gombokkal, babszemekkel helyettesítjük a bábokat. De rajzolhatjuk, varrhatjuk a táblát textilre is – akár úgy, hogy mindjárt egy zacskó vagy összehúzható batyu is egyben, így a játékfigurák tárolására is alkalmas.

Forrás 

Elkészíthetjük fából, pirotechnikával felgravírozva. Vagy nyomtatva és laminálval, tiplirúdból levágott, megfestett figurákkal.

Ha fémlapra rajzoljuk fel a táblát, és mágneses figurákat választunk hozzá, akkor úti társasjátéknak is megfelelő. Számos megoldási lehetőség van, a lényeg, hogy időben kezdjünk neki, így lesz időnk rá, hogy teljes szívünket és kézügyességünket beleadva valami maradandót alkossunk, amivel már karácsony este az egész családot elbűvölhetjük. Számomra az egyik legnagyszerűbb ajándék egy jó társasjátékozás egy jó csapattal.

Íme néhány ötlet, csak dióhéjban.

A Portás nevű társasjáték a memóriát fejleszti. 40 szám van a táblán, mindegyiket lefedjük egy koronggal (vagy kulcs alakú papírdarabbal, ha cifrázni akarjuk). A portás eltakarja a táblát a többiek elől, akik sorban kérnek egy-egy kulcsot. Közben meg kell jegyezniük, melyik kulcsot kérték már (ők vagy mások), hiszen minden körben csak egyszer lehet kérni. Amikor az összes kulcs elfogyott, ki-ki összeszámolja a saját kulcsait. Az nyer, akinek a legtöbb van.

Családunkban kedvelt játék a Hídverő. A játéktáblán két különböző színű, egymástól félig elcsúsztatott négyzetháló látható. Mindkét játékosnak van kb. 40 darab 3-3,5 cm-es pálcikája. Megfestett gyufaszál vagy fogpiszkáló tökéletesen megfelel. (A festést leggyorsabban úgy oldhatjuk meg, hogy a gyufaszálakat erős kávéba, meggyszörpbe, folyékony tojásfestékbe vagy más színező folyadékba áztatjuk, míg a kívánt színárnyalatot el nem éri.)

A játékosok két egymás melletti oldalról indulnak (azaz kvázi egymásra merőlegesen halad az útjuk). Mindkét játékos arra törekszik, hogy a saját hálója egymással szemben fekvő széleinek egy-egy (tetszőleges) pontját folyamatos vonallal, a saját pálcikáival összekösse.

A játékosok felváltva tesznek egy-egy pálcikát a táblára, mindig csak a saját hálójuk két pontja közé. Eközben nem muszáj folyamatos vonalat alkotni, az is lehet, hogy az egyes szakaszok csak később épülnek össze.

Az elkészült útszakaszokon az ellenfél nem léphet át – azaz nem szabad két pálcát egymáson keresztbe rakni. A játékosok igyekeznek akadályozni egymást a hídépítésben, így az elkészült szakaszok rendszerint cikkcakkos vonalban haladnak a cél felé.

A győztes játékos az, aki először tud kiépíteni folyamatos vonalat a saját szélei között. A játék izgalmas és taktikázást követel, ugyanakkor gyorsan pereg. Ezért körversenyek lebonyolítására is alkalmas. Vajon ki lesz a bajnok a családban?

Társasjáték LEGO-val

Forrás

A LEGO figurák felállnak a startnál és kockadobás alapján haladnak előre. A megfelelő mezőbe érve növelik vagy csökkentik a hozzájuk tartozó LEGO-kockák számát. Az nyer, akinek a célba beérve a legtöbb LEGO-kockája van. (A játék tehát addig tart, amíg mindenki célba nem ért.)

Ehhez hasonló társasjátékokhoz Ti is kereshettek ötleteket a játékboltokban vagy az interneten. Érdemes kipróbálni, a gyerekek, tapasztalatom szerint, szinte mindig örömmel fogadják a saját készítésű játékokat.

Ne feledjétek, közeleg karácsony. Ideje már most elkezdeni az alkotást.

Orsi (blogger)

Korábbi játékos bejegyzéseink:

Memory 

Bohócjáték

Szalagfűző