Szinte mindenki, aki kreatívkodik, előbb-utóbb kapcsolatba kerül a ragasztópisztollyal. Lehet szeretni, lehet bosszankodni miatta – vagy egyszerűen csak új szemmel nézni rá, és elgondolkozni, ragasztáson kívül mi mindenre használható még. Ne feledkezzünk el arról sem, hogy a pisztolyba színes, sőt csillámos ragasztórudak is kaphatók, amelyek további lehetőségeket sugallnak. Néhány ötletet én is összegyűjtöttem.

Felirat készítése fatáblára, egyéb felületre

Arany színű ragasztóval készült felirat

Akinek már van gyakorlata, nyugodtan „írhat” egyenesen a fára is. Aki biztos akar lenni a dolgában, használjon hőálló műanyag lapot alapnak. Hagyja megszilárdulni a feliratot, majd ugyanazzal a ragasztóval ragassza fel a kész szöveget a táblára.

Hasonló módon készíthetünk feliratot például egy üvegre is. Ha a felirat felkerült a palackra, fessük le az egészet egyszínűre.

Ragasztóval dekorált üveg

Fülbevaló és dekorációk

Ha van otthon szilikon formánk, amiben hőre keményedő gyurmafigurákat szoktunk készíteni, akkor használhatjuk színes ragasztóból készült dekoráció gyártásához is. Készíthetünk vele például mókás fülbevalókat egy csajos partira.

 

 

Szilikonformába öntött ragasztó

 

Ragasztóval fülbevalót vagy apró dekorációs elemeket is készíthetünk

 

Apró trükkök scrapbook rajongóknak

A színes ragasztórudakkal könnyűszerrel elkészíthetők azok a kis lencsék, amelyek olyan jól feldobnak egy-egy oldalt. Egyszerűen csak cseppentsünk egy sor színes ragasztópöttyöt hőálló lapra, hagyjuk megszáradni, és már kész is van.

A lapok dekorálásához pedig miért ne készíthetnénk néhány pecsételőt a saját mintáinkkal? Csak egy darab fa kell hozzá, némi fantázia, és már rajzolhatjuk is a ragasztópisztollyal a megálmodott vonalakat.

Nyomda készítése ragasztópisztollyal

Műalkotások olvasztott zsírkrétával

Tehetünk a ragasztópisztolyba zsírkrétát is, és azzal rajzolunk színes képeket. Húzhatunk vonalakat, de készíthetünk vidám képeket akár pettyezéses technikával is. Vagy – kombináljuk a kettőt 😊

Ragasztópisztolyban olvasztott zsírkrétával készült kép 

Hétköznapi trükkök

Ha a műanyag ruhafogasok felső ívére egy sor pöttyöt nyomunk a ragasztópisztollyal, az egyenetlen felület segít megakadályozni, hogy a könnyű selyemblúzok lecsússzanak a fogasról és a szekrény aljában landonjanak.

Hasonló módon, a csúszos cipőtalpak is feljavíthatók, ha ragasztópisztollyal csíkokat húzunk rájuk. Gyerekcipők talpára akár a gyerek nevét is felírhatjuk. Vagy rajzoljunk a talpakra a ragasztóval állatlábnyomokat is, így még viccesebb lehet a sétánk, ha visszanézünk a saját nyomainkra.

És egy ütős ötlet – ragasztógyufa 😊

Ha valaki érezte már úgy, hogy a táskája nem elég felszerelt a ragasztópisztoly nélkül (tudjuk, mi minden elfér egy női retikülben 😀 ), annak most itt a megoldás. Mini ragasztópisztoly, azaz ragasztógyufa. Fogjunk néhány gyufaszálat, és kenjünk egy adag ragasztót a gyufák feje alá. Ha megszáradt a ragasztó, a szálakat visszatehetjük a dobozukba, és már mehet is a gyufásskatulya a táskánkba. Ha hirtelen egy kevés ragasztóra van szükségünk, egyszerűen csak meggyújtjuk a gyufát, és a láng hője újból felolvasztja a ragasztót. Elkészíthetjük saját használatra, de kreatív barátok számára ajándéknak is remek 😊

Ragasztós gyufa elsősegély esetére

Te mire szoktad még használni a ragasztópisztolyt, ragasztáson kívül? Oszd meg velünk ötleteidet!

(Hasonló felhasználási ötleteket találhatsz a hőlégfúvóról egy korábbi bejegyzésünkben.)

Orsi (blogger)