Imádom a különleges üvegeket. A csatos üvegeket különösen.

A fehér, juharszirupos üveg egyenesen Kanadából érkezett, a férjem nagynénjétől. A búzasörös üvegeket pedig tavaly nyáron szó szerint megvetettem a férjemmel – aki soha nem iszik sört – csak azért, hogy legyen 6 csinos csatos üvegem.

Mindkét üveg várja már egy ideje, hogy történjen vele valami. A nagy lehetőség reményében türelmesen álldogáltak a garázsban, amíg kaptam egy üvegre használható táblafestéket, és azonnal tudtam, hogy eljött a csatos üvegeim ideje.

A címkéket nem kis munkával levarázsoltam róluk, majd a teljes zsírtalanítás után kezdtem a festést.

(Orsi, blogger, megjegyzése: A címke eltávolítása sokszor okoz problémát. Ezen a linken  olvashattok két tippet. Az elsőt (egy másik forrásban felllelve) én is kipróbáltam, de messze nem ment olyan egyszerűen, mint ahogy a cikk ígérte. Sőt! Ráaádásul minden csepp olaj, amit belemosunk a szennyvízbe, igen nagy mértékben növeli a szennyvíz tisztítás feladatát, szóval környezetbarátnak nem igazán mondható. A cikkben említett második módszer szimpatikusabb számomra, ezt most láttam először, de sajnos éppen nincs itthon olyan üveg, amin kipróbálhatnám. Ha valaki szerez vele tapasztalatokat, ossza meg velünk 😊 )

A juharszirupos üvegre egy pohár és alkoholos filc segítségével felrajzoltam, majd ráfestettem a kört.

A sörösüveggel kicsit könnyebb dolgom volt, mivel egy címkét akartam ráfesteni, így elég volt maszkoló szalaggal kijelölni a lefestendő felületet. A kijelölt üvegfelületet már csak le kellett festeni az üvegre használható táblafestékkel. Amikor a festék kicsit megszikkadt (még frissiben) a maszkoló szalagot finoman lehúztam az üvegről.

A két lefestett üveg egy napot pihent, hogy a festék teljesen megszáradjon.

Ahhoz, hogy a festék tartós legyen a felületen, és mosható is, 10 percig „sütni” kellett az üvegeket 160 Co-os sütőben. Előtte azonban szétszedtem a csatokat, hogy a juharszirupos üveg műanyag kupakja el ne olvadjon a melegben. A két üveget belefektettem egy tepsibe, és irány a sütő, ahol véglegesen rásült a festék az üvegekre.

Már csak a díszítés hiányzott. A juharszirupos üveg jó karácsonyi ajándék lehet, finom házi likőrrel.

A sörösüvegnek már konkrét feladata lett. A fenntartható és vegyszermentes mosás a kedvenc témám, így a sörösüvegbe öblítő került: víz, ecet és illóolaj keveréke. Hogy a sörkedvelő családtagok meg ne kóstolják a benne lévő folyadékot, ezért krétafilccel „felcímkéztem” az üveget. Persze az üveg tartalma változhat, de a mosható krétafesték lehetőséget ad arra is, hogy ha a fürdőszobai használat után másféle folyadék kerül az üvegbe, csak le kell mosni a címkén szereplő feliratot, és újabb megnevezés kerülhet rá.

Mivel a két üveg ajándékba készült, ezért – a fenntarthatóság és a praktikus használat miatt – egy használaton kívüli kispárna huzatba csomagolva adtam át a megajándékozottnak. A csomagolás után a párnahuzatot vásárlásnál is fel lehet használni. Egy nagyobb kenyérke vagy több péksütemény is belefér.

Ekler Éva (vendégblogger)

Ha tetszett Éva alkotása, a vele készített korábbi interjúnkat elolvashatjátok ITT.