Volt már szó vízfestékről, növényi festékről, most egy olyan médiumot szeretnék bemutatni, ami biztosan szinte mindenki házában megtalálható. A feketekávéról beszélek, készüljön bár hagyományos gomba kávéfőzőben, modern kapszulás készülében, vagy egyszerűen csak egy kis instant kávéporból.

A monokróm technika, amikor egyetlen színnel, de sokféle árnyalattal ábrázolunk valamit, rengeteg lehetőséget rejt magában, és nagyon jól fejleszti a művészi látóképességet is. A fény-árnyék, sötét-világos ellentéte és üzenete minden festménynek fontos része, és hol tanulhatnánk erről jobban, mint egy monokróm festmény elkészítése során.

Ha igazán komolyan vesszük a dolgot, keverjünk az előkészített kávéba egy kis mézet is – egy csészényi festőanyagba legalább egy kávéskanálnyit. A méz élénkebbé teszi a színt, és sűrűbbé a festéket. De ha nem akarjuk túlbonyolítani a dolgot egyszerűen öntsünk egy kis kávét egy tálkába, és már márthatjuk is bele az ecsetünket.

A festék színét a kávé erősségével szabályozhatjuk. Olyan erős legyen a kávé, amilyennek a legsötétebb színt szeretnénk. A világosabb színek eléréséhez egyszerűen csak hígítsuk a kávét egy kis vízzel. Érdemes a különböző színű kávékat előre, külön tálkákban előkészíteni, hogy festés közben ezzel már ne legyen gond. Ez főleg kezdők esetében lehet nagy segítség.

Egy másik módszer, haladóknak, ha egyszerűen csak beleszórunk egy kis Nescafé port a keverőtálkába, és menet közben, a vizes ecsettel keverjük ki mindig a kívánt a színárnyalatot.

A kávéval festés remek játék, és ugyanakkor igazi művészet is. Akvarellisták közt gyakori, hogy változatosságképpen ezt a médiumot használják a képeikhez. Hozzá kell azonban azt is tenni, hogy a kávé sajnos nem fényálló, egy idő után elfakul. Ezért, sajnos, nem javasolt a falra akasztva, a napfényen tárolni, de egy vázlatfüzetbe festett képben sokáig gyönyörködhetünk. Ráadásul a kávé illatát is hosszan megőrzi.

Akár a karácsonyi képeslapoknak is nekiállhatunk esősebb nyári napokon. Ilyen egyedi üdvözlőlapokat a boltban biztosan nem kapunk.

Orsi (blogger)