Madáretető PET-palackból

Bár, a naptári hónapot figyelmen kívül hagyva, odakint erősen tavaszias idő van, sőt, néhol már a hóvirág is kidugta a fejét (ha nem is a hó alól), de azért remélhetőleg lesz még néhány téli hetünk. A természetnek is jót tesznek a tisztító fagyok, és én is szeretnék legalább egyszer korizni a Velencei-tavon, vagy a Bodrog-holtágon.

A madarakat viszont mindenképpen etetni kell, most is, és ha beáll a hideg, még inkább. Ne feledjük el, hogy az etetést tavasszal is folytatni kell mindaddig, amíg már biztosan találnak maguknak élelmet, mert ha egy madár odaszokott az etetőre, gyakran előfordul, hogy teljesen arra hagyatkozik, és élelem hiányában akár el is pusztulhat.

Etetőt többféle kivitelben vásárolhatunk, de készíthetünk magunk is, deszkából, konzerdobozból, üvegből, vagy simán csak madárkalács formájában. Mi, itt, most egy PET-palack újrahasznosításával készült darabot mutatunk be.

Szükséges anyagok és eszközök:

PET-palack
vékony drót (például virágkötöző)
hurkapálca vagy saslikpálca
spárga a felfüggesztéshez
sniccer
kombinált fogó
ár

A sniccerrel a PET-palack két oldalán egy-egy szögletes U-alakú vágással két felhajtható „ajtót” vágunk, kb. a palack törzsének 2/3 méretében. A pontos méret a felhasznált palacktól függ. Figyeljünk rá, hogy a nyílás elég nagy legyen, hogy beférjenek a kisebb madarak, de alul elég hely maradjon a magok számára is.

Sniccerrel kivágjuk az ajtókat

A drótból vágjunk le két megfelelő hosszúságú szálat, és hajtsuk meg az ábrának megfelelően, de fent még ne csavarjuk össze. Az alsó él hossza kicsit rövidebb legyen, mint a felhajtott fülek szélessége.

Hajtsuk meg a drót erősítőket

Egy hurkapálcikából vagy saslikpálcikából vágjunk le két 4-5 cm-es darabot.

Vágjuk le a rögzítő pálcikákat

Az ajtó alsó szélétől kicsit feljebb készítsünk két lyukat, például egy árral (vagy ha nincs, egy hegyes késsel). Készítsünk egy lyukat az ajtó felett is, középen. Fűzzük át a drót két szárát alulról felfelé a két alsó lyukon, és húzzuk meg, hogy a drót kb. 60 fokos szögben eltartsa az ajtót a palack oldalától. Ez a felhajtott ajtó védi az etetőt az esőtől és a galamboktól is. Csavarjuk össze néhányszor a drót két végét, és dugjuk be a szálakat a felső lyukon keresztül a palackba.

A drótot erősítsük az ajtóra

Az ajtón benyúlva, az egyik pálcikadarabot helyezzük a két drótszál közé, és folytassuk a drótok összecsavarását. A pálcika megakadályozza, hogy a drót kicsússzon a palackból.

Ajtó rögzítése felemelt állapotban

A kupakba fúrjunk lyukat, és húzzunk keresztül rajta egy spárgát, amelyet a kupak belsejében jól csomózzunk meg. Biztonság kedvéért, a spárgát, megcsomózás előtt még egy nagyobb gombon is áthúzhatjuk, így biztosan nem fog tudni kicsúszni. Csavarjuk vissza a kupakot, akasszuk fel a madáretetőt egy macskától védett helyre, és töltsük fel napraforgóval, kölessel, fénymaggal. Ha olyan helyre akasztjuk, ahova rálátunk az ablakon keresztül, akkor egész télen gyönyörködhetünk a „saját” madárseregletünkben!

Kész a madáretetőnk!

További madáretető ötleteket találhatott a Pinteresten, Újrahasznosítás albumunkban.

Kérdésed van? Írd meg egy bejegyzésben, és igyekszem minél hamarabb megválaszolni.

Orsi (blogger)