Angyalka – nem csak karácsonyra

Karácsonykor az angyalok leszállnak a Földre, és elhalmoznak bennünket minden széppel és jóval, békességgel, szeretettel, örömökkel. Ha szeretnénk, hogy  egész évben kitartson mindez, készítsünk egy saját őrangyalt magunknak, aki mindig velünk marad, hogy erőt adjon nekünk a hétköznapokban. (A remek fényképeket Barna Iréntől kaptam.)

A hozzávalók zöme kikerül a textilmaradékok közül. A bemutatott angyalka szoknyája például új korában lurex alkalmi blúz volt, a pofija és a keze pedig egy régi pólóból készült. Szükségünk lesz még ezen kívül egy kis vattára a kitöméshez, piros és fehér hímzőfonalra, 2 db fekete gyöngyre és egy kis szalagra.

Szabjuk ki a szükséges darabokat. A szoknyához egy 18 cm-es körre van szükségünk.

 

1 db 10 cm-es körből lesz a fej, 2 db 5 cm-es kör kell a kezeknek.

 

A szárnyhoz duplán vágjuk ki a mintát az anyagból. A méreteket a képen látjuk.

 

Vágjuk ki a szívet is duplán egy piros anyagból.

 

Készítsünk elő egy kis szalagot a díszítéshez, és sárga fonalat az angyalka hajához.

 

A fejnek és kezeknek kivágott kört a széle mentén varrjuk körbe fércöltéssel, és húzzuk egy kissé össze. Töltsük ki vattával, majd húzzuk össze, hogy formás legyen. Erősítsük meg a varrást.

 

Fehér hímzőfonallal varrva, néhány nagy öltéssel, alakítsuk ki a kezek formáját.

 

Jelöljük be a szemek és a száj helyét.

 

Szemeknek legjobb a fekete gyöngy. A száját piros hímzőcérnával varrjuk ki.

 

A hajhoz tekerjünk a sárga fonalból egy megfelelő szélességű kartonra, vagy a kinyújtott két ujjunkra.

 

A kartonról lehúzva középen kössük össze, majd erősítsük fel az angyalka fejére. Ragaszthatjuk is, de biztosabb, ha inkább felvarrjuk.

 

A szoknyának kiszabott anyagot félbehajtjuk…

 

 

….majd a közepénél összefogjuk, és megkötjük.

 

A szárny két darabját, színével egymásra téve, a széle mentén majdnem egészen összevarrjuk, kifordítjuk, majd a kifordítás nyílását is bevarrjuk. Ha nem elég merev az anyag, a két összeborított darabra tehetünk még egy réteg ugyanakkorára kiszabott vatelint vagy filcet is, amit a két szárnydarabbal összevarrunk. (Kifordítás után belülre kerül!)

Hasonlóképpen készül a szív is, melyet vattával szép formásra kitömünk.

Összevarrjuk a szárnyat és szoknyát, majd megfelelően elhelyezve a szárnyra erősítjük a fejet. A szívet hozzávarrjuk a szoknyához és a szárnyhoz, majd a két kezet ráerősítjük a szívre. Végül elhelyezzük a szíven a díszszalagot. (Akinek nagyon nem jól áll a tű a kezében, ragaszthatja is a darabokat egymáshoz, de a varrás mindenképpen stabilabb megoldás.)

A szárnyhoz hátul egy szalagot erősítünk, így bárhova felakaszthatjuk, hogy mindig szem előtt legyen, és érezhessük, saját angyalunk vigyáz ránk!

Orsi (blogger)